İdeaPolitik Enstitü Halkın Gündemi Araştırma Raporu: Partilerin Mevcut Oy Oranları ve Genel Yaşam Memnuniyeti (Temmuz 2024)

  • Anasayfa
  • Raporlar
  • İdeaPolitik Enstitü Halkın Gündemi Araştırma Raporu: Partilerin Mevcut Oy Oranları ve Genel Yaşam Memnuniyeti (Temmuz 2024)

İdeaPolitik Enstitü, genel yaşam memnuniyeti ve partilerin oy oranları araştırmasını yayınladı.


23-26 Haziran 2024 tarihlerinde 26 ilde 1824 katılımcıyla yapılan ankete göre şu an Türkiye’nin en büyük partisi kararsızlar olarak dikkat çekti. Araştırmaya göre bu Pazar seçim olsa kararsızlar %25,5, boş oy kullanırım diyenler %6, fikir bildirmeyenler %5,6, oy kullanmayacağım diyenler ise %0,5 oldu. Buna karşılık CHP %21,6 ile birinci parti konumunu korurken, AK Parti %21’lik oranla hemen arkasından geliyor.


Kararsızlar, fikir belirtmeyenler ve oy kullanmayacaklarını söyleyenlerin oyu aritmetik dağıtıldığında ise CHP %35,2’lik oy oranına, AK Parti ise %34,3’e ulaşıyor. Üçüncü sırada %12,4 ile DEM Parti, dördüncü sırada %5,6 ile MHP, beşinci sırada %4,2 ile Yeniden Refah Partisi var. İYİ Parti ve Zafer Partisi ise sırasıyla %3,6 ve %3’lük oy oranıyla onları takip ediyor.


Genel yaşam memnuniyeti anketinde ise katılımcıların Türkiye’de en çok ekonomik zorluklardan şikayetçi olduğu görüldü. Katılımcıların %66,7’si Türkiye’nin en büyük problemi olarak ekonomiyi gösterdi. Geçinebiliyor musunuz sorusuna ankete katılanların sadece %30,9’u evet cevabını verirken hayatından memnun olduğunu söyleyenlerin toplam oranı %30’da kaldı. Katılımcıların takribi %75’i ise çocukların ve gençlerin gelecekten umutlu olduğunu düşünmediklerini belirtti.

Partilerin Mevcut Oy Oranları ve Genel Yaşam Memnuniyeti ” raporunun tamamını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Leave A Comment

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)